Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), είναι οι μονάδες ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων μη δυνάμεων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια, κλπ), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα τους.
Σκοπός των ΚΗΦΗ είναι η παραμονή των ηλικιωμένων στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, η αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και του κοινωνικού τους αποκλεισμού, η βελτίωση της ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων καθώς και των άλλων μελών της οικογένειας.
Είναι αυτοτελείς και ανεξάρτητες μονάδες στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες υγείας και νοσηλείας σε ασθενείς εσωτερικούς και εξωτερικούς που έχουν ανάγκη φυσικής αποκατάστασης και πάσχουν από παθήσεις του νευρικού, κυκλοφορικού, αναπνευστικού συστήματος και από νοητική στέρηση.
Διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
Είναι δομές που λειτουργούν ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και περιθάλπουν ανήλικους που στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος ή απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον για διάφορους λόγους.
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών είναι μονάδες στις οποίες απασχολούνται παιδία ηλικίας 5-12 χρονών, με οργανωμένες ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες, εκτός σχολικού χρόνου, με σκοπό την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους και την εξυπηρέτηση των γονέων τους.
Τα Κέντρα δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία είναι μονάδες δυναμικότητας 20-25 ατόμων, που απασχολούνται παιδιά με αναπηρία. Στις μονάδες αυτές εντάσσονται και έφηβοι με Νοητική Υστέρηση και Κινητική Αναπηρία.
Σκοπός τους είναι η δημιουργική απασχόληση παιδιών μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγω ανάπτυξης ατόμων και κοινωνικών δεξιοτήτων, η προ-επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτισή τους καθώς και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στα ίδια και στο οικογενειακό και συγγενικό τους περιβάλλον.
Οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα είναι οι μονάδες που φροντίζουν ηλικιωμένα άτομα αυτοεξυπηρετούμενα και μη. Οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εξασφαλίζουν στους φιλοξενούμενους υγιεινή και ασφαλή διαμονή, υγιεινή διατροφή, τακτική ιατρική παρακολούθηση, φυσικοθεραπεία, ψυχαγωγία, ψυχολογική υποστήριξη και γενικά σεβασμό και ενδιαφέρον στον περιθαλπόμενο, ανεξαρτήτως πνευματικής και σωματικής κατάστασης.οθέσεις που απαιτούνται για να τους δοθεί η Ειδική Πιστοποίηση.
Είναι το σύνολο των χώρων που διατίθενται για την μόνιμη διαβίωση- κατοικία των ατόμων, ηλικίας άνω των 18 ετών, με αναπηρία (κινητική, νοητική ή αισθητηριακή, εκ γενετής ή επίκτητη ακολουθούμενη ή μη από δευτερογενείς παθήσεις και διαταραχές ) τα οποία δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη. Η οργανωμένη υποστήριξη από τον Φορέα, διασφαλίζει συνθήκες κατάλληλες για ύπνο, σωματική υγιεινή, καθαριότητα και αξιοπρεπή καθημερινή διαβίωση.
Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ενισχύουν το θεμελιώδες δικαίωμα για ανεξάρτητη διαβίωση κάθε ατόμου με αναπηρία, μέσω αφενός της παροχής φροντίδας και υποστήριξης, με σεβασμό στα δικαιώματα , την αξιοπρέπεια τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και αφετέρου της διατήρησης και ανάπτυξης στο μέγιστο βαθμό των δεξιοτήτων και ικανοτήτων, προκειμένου να διαβιεί αυτόνομα και ενεργά στο κοινωνικό περιβάλλον, με στόχο τη κοινωνική του ένταξη και την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία.
Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση στοχεύει στην αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία καθώς και στην απόκτηση καλύτερης ποιότητας ζωής και έλεγχο των επιλογών τους από τα ίδια.
Πιστοποιημένοι φορείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας είναι οι φορείς Ιδιωτικού Δικαίου που παρέχουν υπηρεσίες- πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας- κοινωνικής φροντίδας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και έχουν ελεγχθεί ότι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να τους δοθεί η Ειδική Πιστοποίηση.
– Η Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα έχει αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας και αποσκοπεί στην πρόληψη αναγκών και στον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων κοινωνικοοικονομικού αποκλεισμού.
– Η Δευτεροβάθμια Κοινωνική Φροντίδα έχει αντικείμενο την παροχή φιλοξενίας ή κλειστής φροντίδας και αποσκοπεί στη θεραπεία, αποκατάσταση σωματικής, πνευματικής, ψυχικής νόσου ή αναπηρίας καθώς και στην πρόληψη και αποκατάσταση των συνεπειών του κοινωνικοοικονομικού αποκλεισμού.
– Η Τριτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα έχει αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ανοιχτής και κλειστής κοινωνικής φροντίδας που απαιτεί υψηλή εξειδικευμένη τεχνολογία.
Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Φυλής.
Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης του Δήμου Φυλής.
Πλατεία Ηρώων 1 • Άνω Λιόσια • Αττική
Τηλ: +30(213) 2042-700
Φαξ: +30(210) 2474-401
Email: gd@fyli.gr